Jokainen näistä henkilöistä on ollut suurena vaikuttajana Suomessa 1800-luvulla ja jokaista heitä yhdistää asemansa kirjailijana, joskin heillä on ollut myös muunlaisia ammatteja.

Topeliuksen tunnetuimpia teoksia on historiallinen romaanisarja, Välskärin kertomuksia, mutta on myös tunnettu runoilijana joka kuvasi teoksillaan Suomen maisemia.

Johan Ludvig Runebergin tunnetuin teos on Vänrikki Stoolin Tarinat ja hän loi niin kutsutun suomalaisen sarjan, joka käsittää kolme eeposta: Hirvenhiihtäjät, Hanna ja Jouluilta.

Johan Vilhelm Snellmanin filosofisia pääteoksiaan ovat Yritys persoonallisuuden idean spekulatiiviseksi kehittämiseksi sekä Valtio-oppi.

Elias Lönrot tunnetaan parhaiten Suomen kansalliseepoksen, Kalevalan, kokoamisesta ja hänet tunnettiin myös runoilijana.

Fredrika Runebergin oli ensimmäisiä suomalaisia naiskirjailijoita, erityisesti historiallisen romaanin kirjoittajana jonka tunnettuja teoksia on Rouva Katariina Boije ja hänen tyttärensä.

Jokaisella heistä on ollut suuri merkitys Suomelle ja kansalliselle kulttuurille mm kansallisrunollisuuden, kansallisfilosofian ja suomenkielen uusiutumisen osalta.